0 Увійти Реєстрація
Кошик
Всього:
0 грн.
Графік роботи: пн.-пт. -09:00-18:00; сб.-нд. -вихідний

Що потрібно знати при виборі жіночої вишиванки

Сучасна жіноча вишиванка із кожним роком набуває все більшої популярності. І це не дивно, тому що це дуже гарний, витончений, самобутній та оригінальний одяг який заслуговує на увагу. Вишивку у своїх вбраннях використовують як українські так і світові дизайнери, що говорить про визнання даного виду мистецтва у світі.

     У даній статті ми спробуємо розглянути які види жіночих вишиванок існують, які тканини найчастіше використовують для пошиття сучасних українських вишиванок, які використовуються кольори, узори, нитки та техніки вишивання і трішки історії…

     Види сучасних жіночих вишиванок.

     Сьогодні на полицях різних магазинів, крамниць, ательє чи у салонах можна побачити великий вибір жіночих вишиванок із різною ціною.  От тут і виникає запитання - у чому все таки різниця. Ось про це – далі…

     Найперше – жіночі вишиванки найчастіше вишиваються на самому полотні, хоча трапляються і з нашитими вставками. Ті, що із вставками, зазвичай дешевші від інших. Знову ж таки, різниця буде і в самій вишивці – ручна це робота, чи машинна вишивка. Ручна робота традиційно є дуже кропіткою і вимагає часу та терпіння. Тому і цінується вона не дешево. Здебільшого, жіноча вишита сорочка ручної роботи виглядає яскравіше, колоритніше та багатше від своїх машинних аналогів, проте прогрес не стоїть на місті, і дуже часто відрізнити машинну та ручну вишивку надзвичайно важко для пересічного користувача.

     Види крою жіночих вишитих сорочок.

     Жіночі вишиті сорочки розрізняються за типом крою:

  1. тунікоподібні
  2. сорочки з уставками (з плечовими вставками) – найпоширеніший вид;
  3. сорочки з кокетками (чи на кокетці);
  4. сорочки із суцільно кроєним рукавом;

     Окремо виділяють сорочки за довжиною підрізних чи суцільних полотнищ полів:

  •  додільні (суцільні);
  •  до підточки до стану;

Також можна виділити різноманітні підгрупи які виявляються у:

  • способах поєднання плечових вставок та рукавів із станком;
  • формі та величині уставок, рукавів, ластовиць;
  • місцем розміщення розрізу (пазухи);
  • за способом застибання;
  • за формою коміра;
  • за кроєм самих рукавів;

Тоді який же різновид крою все таки вибрати? Це питання, на яке існує тільки одна відповідь – той, який Вам до вподоби.  :) Варто пам'ятати, що вишиванка носиться вільно, вона не повинна обтяжувати тіло. Молодій, стрункої дівчині прекрастно підійде вишиванка блузочного покрою, більш пишній пані до лиця буде вільна класика.

     Кольорова гамма та орнамент жіночої вишиванки.

     Жіночі вишиванки відрізняються великою кількістю кольорів та орнаментів. Історично, для кожного регіону був притаманний певний їх набір, і часто кольорова гамма змінювалась навіть в межах одного регіону. Сьогодні, в час глобалізації суспільства територіальні відмінності практично стерлися. Та й символічності кольорів та узорів, які використовуються на вишиванці, теж надають значно меншого значення ніж раніше.

     Колись знання про те, як правильно оздоблювати вишиванку передавались від матері до дочки. Окремі узори були на поликах, комірцях, на підточці. Зараз багато цих знань втратилось, на їх місце прийшли здогадки, надумування та перекручування. Але все ж, дещо нам відомо. Традиційно жіночими узорами вважаються різного роду хвильки, зубці, діагональні разки, квадрати, пружки, прямі хрести, квіти та квіткові розетки. На відміну від чоловічої сорочки, в якій оздоблювали комірець та груди, жіноча вишиванка вишивається на рукавах, подолі, пазухах та комірцях, рідше на грудях. Суто жіночою технікою вишивання є вишивання гладдю. Інколи у сучасних вишиванках використовується і вишивання бісером та мереживом. Загалом, із близько сотні різних технік вишивання які були відомі нашим предкам, зараз найбільш поширеними є хрестик, гладь та мереживо.

      Жінки старшого покоління здебільшого обирають собі вишиванки менш яскравого забарвлення, в той час як молодиці полюбляють одяг яскравих кольорів та відтінків. Але які тут можуть бути поради чи умовності, якщо колір вишиванки та вишивки Вам подобається? Правильно, ніяких. Знову ж таки, вибір кольорової гамми та узору залежить і від темпераменту власниці. Флегматичні панянки віддають перевагу більш пастельним, стриманим тонам. Сангвістичні молодиці полюбляють яскраві, помітніші відтінки.

     Типи тканин, з яких шиються жіночі вишиванки.

     Зазвичай, для пошиття традиційних вишиванок використовували конопляне чи лляне полотно. Проте сьогодні різноманіття тканин дозволяє вибрати вишиванку саме з того матеріалу, який Вам подобається. Зустрічаються сорочки із коноплі, натурального льону, бавовняних тканин, шовку, синтетичних тканин та із поєднання натуральних та синтетичних матеріалів.

     Різниться також і ціна на такі вироби. Речі, які виготовляються із повністю натуральних матеріалів здебільшого є дорожчими за вироби із синтетичних волокон і вони вимагають більш бережного ставлення до себе та особливого догляду. Натуральні тканини володіють протигрибковими, антиалергійними та антисептичними властивостями. Вони звичніші та приємніші для тіла, пропускають повітря та добре вбирають вологу, завдяки чому Ваше тіло дихає. Синтетичні тканини є не настільки вибагливими у догляді, проте і для тіла вони не настільки приємні. За ціною штучні тканини є найдешевшими. А золота середина – це поєднання штучних та натуральних, природних матеріалів. Такі тканини чудово поєднують у собі гігієнічність та екологічність натуральних тканин, та практичність синтетичних матеріалів.

     Вибір розміру вишиванки.

     Ще хотілося б згадати про такий важливий критерій вибору вишиванки як розмір.  Правильно підібраний розмір вишитої сорочки є запорукою чудового настрою та неповторності її власниці. Нижче наведена таблиця розмірів вишиванок для орієнтування при виборі сорочки. Якщо Ви купуєте жіночу вишиванку  у нашому магазині, в описі кожного товару є таблиця наявних розмірів та цін на них. Ви можете швидко вибрати та купити уподобану Вами жіночу вишиту сорочку в нашому інтернет магазині «Вишиваночка.ua».

Розмір

42

44

46

48

50

52

54

56

58

60

Size

XL

S

M

L

XL

XXL

Обхват грудей

84

88

92

96

100

104

108

112

116

120

Обхват талії

66-69

70-73

74-77

78-81

82-86

87-91

92-96

97-102

103-108

109-114

Довжина руки до зап’ястя

53-55

57-60

62-64

66-68

Обхват стегон

84

88

92

96

100

104

108

112

116

120

                         

     В даній статті підняті основні питання, які виникають при виборі жіночої вишитої сорочки: типи покрою, матеріали, 

кольори та візерунки. Але незважаючи на всю різноманітність жіночих вишиванок  які представлені на ринку сьогодні, основним критерієм вибору залишається чи подобається вишиванка Вам, наскільки Вам у ній комфортно та зручно. Також сподіваємось, що куплені у нашому магазині жіночі вишиванки принесуть для Вас тільки приємні та позитивні емоції, а ми завжди будемо намагатись Вас не розчарувати.

     Приємних Вам покупок!

Ви підписані
на новини та акції!
Увага

Графік роботи магазина
«Вишиваночка» у
святкові дні:

07.03.2017
з 9-00 до 16-00;

08.03.2017 - вихідний;

З повагою,
команда м. Вышивночка

Замовити зворотній дзвінок
Залиште свій номер телефону, і наш менеджер зв’яжеться з вами найближчим часом
Ваш запит
відправлено!
Таблиця розмірів
Дані зазаначені в сантиметрах
Дякуємо
за ваш відгук !
Реєстрація
Увійти